Zaterdag wandeldag: Ommetje Dwingeloo

Zoals elke zaterdag trek ik vandaag ook weer mijn wandelschoenen en mijn wandelbroek aan om op pad te gaan. Ja ik weet het, die wandelbroek ziet er niet zo charmant uit, maar sinds 2 jaar ben ik overtuigd. Het loopt namelijk heerlijk. De broek is winddicht, voorzien van veel opbergzakken en na een regenbuitje is hij in een mum van tijd weer droog. Maar goed, waar ga ik vandaag lopen? Helaas waren mijn wandelmaatjes vandaag niet van de partij en dus leek het mij een goed plan om dicht bij huis een route te lopen. 

Tekst & beeld: Ellen Kamphuis

Ommetje Dwingeloo

Rondom Dwingeloo heeft de Stichting Dwingeler Ommetjes zogenaamde Dwingeler Ommetjes gemaakt. Deze routes zijn ongeveer 4 tot 5 kilometer lang en lopen in en rond het dorp. De stichting stippelde deze wandelingen uit in samenwerking met landeigenaren, Staatsbosbeheer, Landschapsbeheer Drenthe, het waterschap, Recreatieschap, bewoners en vrijwilligers. Inmiddels zijn er 3 Ommetjes klaar: Mars, Leda en Uranus. Ommetje 4 genaamd Jupiter staat gepland voor dit jaar. Eerder dit jaar heb ik Mars en Leda al gelopen, dus nu was Uranus aan de buurt.  De namen van de Ommetjes Mars, Uranus en Jupiter zijn natuurlijk een verwijzing naar ASTRON (het Nederlands instituut voor radioastronomie). Dit instituut is namelijk aan de rand van het Nationaal Park Dwingelderveld gevestigd en staat bekend om de radiotelescoop, die ver op de heide al te zien is.

Ommetje ‘Uranus’

Uranus is een Ommetje van 5 kilometer vanuit het buurtschap Eemster. Volgens de site is het “een veelzijdige route, die loopt langs monumentale boerderijen en over paden waar je normaal gesproken niet langs kunt. Dankzij bewoners van Eemster kan dat nu wel en dat levert een leuke en verrassende tocht op.” Nou, ik ben benieuwd!


Op de hoogte blijven van het laatste wandelnieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg ons op Facebook, dan mis je niks!


Muziekje op en gaan!

Kort na het middageten zet ik mijn app aan om de kilometer bij te houden en vertrek ik vanuit Diever richting Dieverbrug en Leggeloo naar Eemster. Als ik alleen wandel luister ik graag in één oor naar muziek. Bij voorkeur luister ik dan naar Coldplay, Kensington en Pink. Automatisch ga ik op het ritme van de muziek lopen. Het andere oor is alert op verkeer.  Zeker in agrarische gebied moet je goed letten op de tractoren die haast hebben om hun gewassen van de akkers te vervoeren. Het oogstseizoen is bijna ten einde en dan verdwijnt ook de modder van de wegen.

Ook is het gebruikelijk in Drenthe om iedereen onderweg te groeten. Vanwege het mooie weer waren er veel fietsers en wandelaars op pad dus er werd wat af gegroet. Nog een extra reden om met maar één oor naar muziek te luisteren.

Herfstkleuren

In Eemster aangekomen zie ik de bordjes met Uranus al staan. De bordjes zijn goed zichtbaar en eigenlijk niet te missen. Daarbovenop kun je de wandeling vanaf elke markering starten, aangezien het een wondwandeling is. Ik start vanuit Eemster 14. Als ik langs de boerderijen en huizen loop, hoor ik veel bladblazers en grasmachines. Iedereen is druk om de bladeren op te ruimen en te deponeren in de bladkorven. Ook brengen de eerste bewoners kerstverlichting aan in hun tuin en aan hun huis. Kerst kan mij overigens niet vroeg genoeg beginnen!

Ik verlaat Eemster en kom ik landelijk gebied terecht. Langs mooie woonboerderijen en grote erven. Landelijk wonen op zijn mooist! Maar ook veel wakende en blaffende honden. Voor mij een reden om aan de andere kant van de straat te gaan lopen zover mogelijk van de honden vandaan.

Ommetje Dwingeloo

Op het zandpad

Na een paar kilometer asfalt kom ik eindelijk op een zandpad, langs akkers en een sloot. En waar ik mij het meest op verheug zijn de kleine paadjes die van de weg afbuigen. Ik loop langs ‘kunstzinnige’ schapen en sta opeens op iemand zijn erf en boomgaard. Je mag hier zelfs een appel meenemen. Hoe leuk en verrassend! Via een schouwpad langs de sloot zie ik weer meer boerderijen. Daarnaast heb ik zicht op de mooie herfstkleuren, waar ook de schapen van schijnen te genieten in het zonnetje. En dan sta ik opeens alweer bij het startpunt van de route. Via Leggeloo en de Dwingelderdijk loop ik weer naar huis. Weinig paddenstoelen onderweg gezien en veel op asfalt gelopen, maar toch maar weer ruim 15 km in de benen.

Ommetje Dwingeloo

Ik ben benieuwd naar Dwingeler Ommetje Jupiter. De Ommetjes zijn te vinden op de facebookpagina en website van Dwingeler Ommetjes.

 

Tijdschrift voor wandelaars

Wandelmagazine is hét vertrekpunt voor iedere wandelaar. Ontvang Wandelmagazine 4 keer per jaar thuis voor € 16,95 (i.p.v. €29,99)!

Ja, ik wil graag 4x per jaar wandelinspiratie

Nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Van onze uitgeverij