Weg uit Nederland, een nieuw leven in Spanje

Het verhaal van Sandra en Eduard

Jarenlang droomden Eduard (51 jaar) en Sandra (47 jaar) ervan om te emigreren. In 2018 lieten zij Nederland achter zich om hun droom te verwezenlijken. Ze trokken naar Zuid Spanje en begonnen daar een B&B. In hun B&B Casa Del Patio zorgen zij nu dagelijks voor hun gasten, organiseren verschillende wandelarrangementen, en genieten zij van het goede Spaanse leven. Samen vertellen zij ieder hun verhaal over de weg ernaartoe.

SANDRA  ‘Als er ergens een verhaal stond over iemand die naar het buitenland was verhuisd, dan las ik dat. Altijd is er iets in mij geweest dat graag weg wilde uit Nederland. Maar er waren nog zo veel dingen in Nederland, zoals de mensen waar ik van hield, die mij weerhielden om het buitenlandse avontuur op te zoeken. Maar dat veranderde toen ik ouder werd. Het begon met het overlijden van mijn vader. Hij werd slechts 67 jaar. Altijd hard gewerkt en maar 2 jaar kunnen genieten van zijn pensioen.  Ik vond een partner niet belangrijk en leefde mijn leven prima alleen. Een relatie was daarom altijd op de achtergrond gebleven. Toen mijn vader overleed realiseerde ik me dat het leven te kort is om alleen te blijven. Zou ergens op deze aardbol de liefde van mijn leven rondlopen? Ik meldde me aan op een datingsite en daar vond ik mijn man Eduard. Na 9 maanden woonden we al samen. We hielden beiden van reizen en hadden allebei een passie voor Spanje. We waren dus veel te vinden in Spanje en beleefden een geweldige tijd.  In 2015 overleed plotseling ook mijn moeder. Ze werd slechts 69 jaar. Vervolgens moest ik met mijn zusje ons ouderlijk huis opruimen en afscheid nemen van onze thuisbasis. Een heftige periode. Het heeft een tijd geduurd voor ik weer plannen kon maken voor de toekomst. Het leven kabbelde gewoon verder. Ik had een leuke baan, maar mijn hart lag daar niet. Ooit runde ik samen met mijn zusje een koffiebar. Zou ik weer de horeca in willen? Na een tijdje ging ook het buitenlandse avontuur kriebelen. Als mijn leven plotseling voorbij is, ben ik dan blij met dit leven? Heb ik alles eruit gehaald wat ik wilde? Het antwoord was nee.’

EDUARD  ‘Door mijn ouders is het reizen bij mij met de paplepel ingegoten. Mijn vader werkte bij de NS en iedere zomer ging ik samen met mij ouders en mijn zus met de trein naar het zuiden. Eerst veelal naar Oostenrijk, maar later ook naar voormalig Joegoslavië, Italië en Spanje. We hielden ervan om te wandelen in de bergen, steden te bezoeken en ook om naar het strand te gaan. Ik heb mooie herinneringen aan die vakanties.  Toen ik oud genoeg was om zelf te reizen, bezocht ik Spanje zelf. Steeds vaker. Ik bezocht alle hoeken van het land. Noord, zuid, oost, west….het is zo’n prachtig land! Iedere reis was weer bijzonder. Het was 2003 en ik reisde weer door Spanje. Ik zat rustig op een bankje in een park, te genieten van de zon. Toen bedacht ik me dat ik in dit land graag oud wilde worden. Spanje is mijn land! Dat was eigenlijk het begin van mijn droom. Waar zou ik dan in Spanje willen wonen? Zou ik daar nu al willen wonen of bijvoorbeeld na mijn pensioen? Mijn ideeën werden nog meer aangewakkerd toen ik in 2012 Sandra ontmoette.’

SANDRA ‘Samen fantaseerden we regelmatig over onze toekomst in Spanje. In de gebieden buiten de grote steden voelt het daar zo prettig door de rust, de zon en de frisse lucht. Het leven is er minder gehaast en de Spanjaarden leggen naar ons idee de nadruk beter op wat écht belangrijk is in het leven. Niet een mooie auto of groot huis, maar tijd doorbrengen met mensen van wie je houdt. Samen lekker eten en heerlijk wandelen in de prachtige natuur. Het leven is in Spanje minder gehaast.  Tijdens vakanties keken we ook altijd even bij een makelaar naar de huizenprijzen in de regio. In de zomer van 2016 gingen wij naar Andalusië, het zuiden van Spanje. Eduard wilde mij graag deze streek laten zien.’

EDUARD ‘In deze regio ligt mijn hart. Mijn hart ging letterlijk sneller kloppen als ik aan deze streek dacht en er verbleef.’  En dit deel van Andalusië heeft zo ongelofelijk veel outdoor sport mogelijkheden, waar wij erg van houden. Of het nu wandelen, skiën, fietsen, de Vuelta komt ieder jaar hier in de buurt, paardrijden, raften of andere watersporten is, je kan het hier allemaal beoefenen.

SANDRA ‘Ik was erg onder de indruk van de natuur, de rust en alle mooie historische steden. Ik snapte Eduard wel. Maar er gelijk gaan wonen, was een stap te snel. In het voorjaar van 2017 was de tijd blijkbaar rijp.’

EDUARD ‘Ja, dat moment vergeet ik niet. Sandra kwam op een zondagmorgen naar beneden en zei opeens: ‘Kijk, er staat een B&B te koop in de buurt van Alicante. Zullen we gaan kijken?’ Mijn hoofd had even tijd nodig om dit te verwerken. Natuurlijk wilde ik dat, maar het betekent ook zoveel: je baan opzeggen, emigreren, een andere taal leren. Waarom had ik tijd nodig om dit te verwerken? Dit was toch de droom die ik koesterde?! Toen ik beter nadacht over mijn gevoel, kwam ik erachter dat die weerstand vooral gevoed werd door de angst om zekerheid te verliezen. Door het op jonge leeftijd overlijden van Sandra’s ouders en het feit dat er een grote reorganisatie bij mijn werkgever ging plaatsvinden – waar mijn baan niet zeker was – besefte ik mij dat die zekerheid maar schijn is.’

SANDRA ‘We zijn gaan kijken bij de B&B, alleen dat werd niets. Een maand later hadden we een afspraak met een makelaar in de Lecin Vallei in Andalusië. Het spreekwoordelijke hek was nu van de dam’. Hoe gaan we het doen? Gaan we een B&B opzetten of overnemen? Ga je in hetzelfde huis wonen of wil je een huis apart? Wij zouden beiden onze familie en vrienden veel minder zien en daardoor – zeker in het begin – veel op elkaar aangewezen zijn. Door mijn horeca-ervaring weet ik dat je een stukje privacy inlevert als een B&B of iets dergelijks begint. Dagelijks zorg je voor je gasten. Daar moet je je goed van bewust zijn. Een B&B is niet iets wat je er zomaar even bijdoet, je bent er veel tijd mee kwijt.’

EDUARD ‘Mijn hoofd draaide overuren. Ik wilde absoluut geen ‘Ik Vertrek-scenario’. Sandra en ik hadden beiden de wens om een eigen huis te hebben en een privéruimte waar we ons konden terugtrekken. Ik wilde zo graag een mooie stek vinden in Andalusië. Dat is ons gelukt, zo gaaf!  Tussen juli 2017 en januari 2018 is al onze tijd opgaan in alle zaken die komen kijken bij het opzetten van een B&B in Spanje. Denk bijvoorbeeld aan het  koopcontract, de hypotheek, de vergunning, promotiemateriaal en natuurlijk les om de taal te leren spreken. Sinds onze start hier in Spanje hebben we al veel gasten mogen ontvangen en het bevalt me erg goed. Ik ga nooit meer terug!’

SANDRA ‘Ik ook niet. Dit is echt een droom die is uitgekomen! Onze B&B leent zich uitstekend om lekker te wandelen in de bergen of de Zuid-Spaanse kust te bezoeken. Ook geef ik yogalessen. En natuurlijk kan je heerlijk uitrusten bij het zwembad of op het dakterras. We hebben speciale wandel- en yoga arrangementen. Alle informatie hierover kun je vinden op onze site casa-del-patio.com.’

EDUARD ‘Hoe mooi is het als je gasten zich beter voelen als ze naar huis gaan, dan toen ze aankwamen. Meer ontspannen en minder gestrest. Met mooie herinneringen aan de prachtige omgeving, een bezoek aan Granada of het strand en het lekkere eten. En niet te vergeten de zonvitaminen met gemiddeld 300 dagen per jaar zon!’


Tip: Overweeg je ook te emigreren?

  • Het spreken van de taal van het land is een van de belangrijkste dingen. Zorg er dan in ieder geval voor dat je de basis van de taal onder de knie hebt.
  • Maak een afweging tussen zaken die je zelf wil en kan doen en het laten doen. Denk bijvoorbeeld aan het overzetten van je kenteken als je je auto uit Nederland meeneemt. Het is een redelijk ingewikkeld en tijdrovend proces. Die tijd kan je ook ergens anders in steken.
  • Denk niet alleen aan de mooie zomermaanden maar ook aan de maanden dat het weer minder mooi is en het misschien wel heel stil is in de omgeving. Voel je je dan ook thuis in je nieuwe omgeving?
  • Hoe zeer voel je je (in ons geval) Spanjaard? Kun je je Nederlandse leefgewoonten en gebruiken los laten en de Spaanse omarmen?

Tijdschrift voor wandelaars

Wandelmagazine is hét vertrekpunt voor iedere wandelaar. Ontvang Wandelmagazine 4 keer per jaar thuis voor € 17,95 (i.p.v. € 31,99)!

Ja, ik wil graag 4x per jaar wandelinspiratie

Nieuwsbrief

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van onze uitgeverij