Wat neem ik mee op wandelreis?

Wandelen doe je het liefst met zo weinig mogelijk ballast. Toch kan je nooit helemaal zonder uitrusting op pad gaan. Wat neem ik dan nu wel mee op wandelreis?

Tekst & beeld: Els Maldoy

wat neem ik mee op wandelreis?

Voor mij is het een sport geworden om zo weinig mogelijk mee te nemen. Naar gelang de duur van de reis uiteraard. Op mijn eerste Camino had ik nog een vrij grote rugzak bij me. “Handig om veel in kwijt te kunnen,” dacht ik toen. Maar dat is het nu net: je neemt dan ook meer mee, want je hebt plaats. En al dat gewicht moet je de hele tocht met je meesjouwen.

Gewicht verdelen

Nu heb ik daarom een relatief kleine rugzak, een heel handig ding. De rugzak moet vooral goed zitten, je schouders niet te veel belasten. Ook altijd handig als je riemen hebt op je heupen, zodat het gewicht daar ook gedragen wordt.


Meer weten over Wandelmagazine? Klik hier!


Dit moet iedere pelgrim meenemen

Ieder heeft natuurlijk zijn eigen voorkeuren, maar als je op pelgrimstocht gaat moet je toch in ieder geval basis-benodigdheden meenemen. Essentieel: een regenjasje, of zo een opgevouwen poncho van plastiek, een warm truitje, wandelsokken en dan liefst drie paar. Ondergoed en twee lichte t- shirts, die snel drogen. Een korte en een lange broek. Een klein handdoekje, zwemgerief en flip flops, heerlijk als je ze na een lange wandeling en douche kan aan doen. Toilettas: Tandenborstel, zeep, ontsmetting, pleisters, zonprotectie, muggenstick. Maar ook naald, draad en een aansteker, onderweg ontdek je vast waarom. Ik neem ook altijd een boek mee, een dwarsligger en een notitieboekje en een pen.

Extra aanraders

Als je verblijft in de refugios, de herbergen dan raad ik aan om een eigen lakentje mee te nemen, eentje waar je in kan kruipen. Ik heb al te veel verhalen gehoord over wandelaars die in een bed vol ongedierte moesten slapen en na een slapeloze nacht helemaal onder de beten zaten. Een kaart is niet nodig maar soms wel fijn. Hetzelfde geldt voor een kleine zaklamp voor als je vroeg vertrekt. Wandelstokken zijn soms ook aan te raden, zeker bij het klimmen.

Wandelschoenen

Maar vooral: hele goede wandelschoenen. Ik neem ze zelf het liefst een maat te groot. Onderweg gaan je voeten immers zwellen en je wilt niet gekneld zitten. Met je schoenen krijg je een soort haat- liefde verhouding, je hebt ze nodig maar soms zou je ze weg willen smijten… Maar wanneer puntje bij paaltje komt zijn ze je beste vrienden.

Biografie:

Mijn naam is Els Maldoy In het dagelijks leven ben ik leerkracht en schrijf ik persoonlijke reisverhalen. Gepassioneerd door wandelen en de Camino naar Santiago de Compostella, ben ik graag onderweg. Steeds op zoek naar nieuwe leuke plekjes, weg van de massa, tussen de locals met een beperkt budget.
Plekjes die ik graag met jullie deel.

Ondertussen ben ik ook boek aan het schrijven over de Camino.
Je kan me volgen op mijn eigen website en op Instagram: eatravelving.webnode

Tijdschrift voor wandelaars

Wandelmagazine is hét vertrekpunt voor iedere wandelaar. Ontvang Wandelmagazine 4 keer per jaar thuis voor € 16,95 (i.p.v. €29,99)!

Ja, ik wil graag 4x per jaar wandelinspiratie

Nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Van onze uitgeverij