Wandelvlog: Roots-route Landgoed Oud Groevenbeek

Al een tijdje speelde ik met het idee om een wandeling bij Landgoed Oud Groevenbeek te maken. Natuurmonumenten heeft er een korte wandeling van 3 km uitgezet. Deze route heb ik een keer gelopen maar dan kom je eigenlijk alleen langs te villa. Ik wilde meer van het gebied zien. De Roots route ‘Landgoed Oud Groevenbeek’ is daar heel geschikt voor! 

Tekst & beeld: Elske Zwanenburg

Roots-route Landgoed Oud Groevenbeek

De 9 km lange route vind je op de website van Roots magazine. Ik heb de wandelkaart uitgeprint en ging op pad. Let er wel op dat er verder geen aanwijzingen zijn. Je moet dus echt de kaart goed (kunnen) lezen! Nu is dit niet de meest ingewikkelde wandeling ,dus dat is goed te doen.

Langs Nieuw Groevenbeek

Nadat ik de weg heb overgestoken kom ik langs Nieuw Groevenbeek. Dit landgoed ligt midden in een gemengd bos en omvat een boerderij, een schaapskooi met rieten kap en zestien schattige Hans-en-Grietje-achtige huizen.

Dit gedeelte van het bos is bedekt met verschillende soorten mossen. Ook de paddenstoelen staan er in overvloed. Zoals de gekraagde aardster en porseleinzwam.

Paddenstoelen in de herfst

Eenmaal weer de weg overgestoken komt de geur van de open haard uit het theehuis me al tegemoet. Het ligt precies op de helft van de route. Een perfect punt om even te stoppen voor een kop thee en een plaspauze.

Wanneer ik doorloop komt de villa (1907) van het landgoed al snel in beeld.  Vroeger was het landgoed zelfvoorzienend. Achter het koetshuis naast de villa staat een washuis, en even verderop een druivenkas en watertoren. In de kas staan druivenranken van wel 90 jaar oud! De watertoren dient tegenwoordig als vleermuizenhangplek.

Over de Groevenbeekse Heide

Het laatste gedeelte van de route loop je over de Groevenbeekse Heide. Een heidegebied omgeven door bos en tegen de bebouwde kom van Ermelo. Hier en daar kom je langs grafheuvels. In dit gebied mogen honden loslopen en die vind je er dan ook veel.


Meer weten over Wandelmagazine? Klik hier!


De wandeling is dus erg gevarieerd; onderweg wisselen bos, landgoed en heide elkaar af. Uit ervaring weet ik nu dus dat het hier in elk seizoen de moeite waard is om te wandelen. In de lente wordt de villa namelijk omringd door bloeiende krokussen en narcissen. Dit is een prachtig gezicht. Wil je dus een langere wandeling maken in dit gebied? Dan is deze route een dikke voldoende!

Over de auteur

Mijn naam is Elske Zwanenburg en ik maak sinds het voorjaar van 2020 wandelvlogs. In deze video’s neem ik de kijker mee tijdens mijn wandelingen. Ik leg vast wat ik allemaal tegenkom of wat me opvalt. Soms wandel ik alleen een andere keer gaat er gezellig iemand mee.

Tijdschrift voor wandelaars

Wandelmagazine is hét vertrekpunt voor iedere wandelaar. Ontvang Wandelmagazine 4 keer per jaar thuis voor € 16,95 (i.p.v. €29,99)!

Ja, ik wil graag 4x per jaar wandelinspiratie

Nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Van onze uitgeverij