Wandelvlog: Natuurpad bij de Renderklippen

Nog net voordat de heide uitgebloeid was heb ik het natuurpad bij de Renderklippen gelopen. Een prachtig natuurgebied tussen Heerde en Epe. 

Tekst & video: Elske Zwanenburg

Natuurpad bij de Renderklippen

Hier is het natuurpad aangelegd. Er zijn twee routes uitgezet. Een vanaf de schaapskooi bij Heerde en een vanaf het hertenkamp bij Epe. In begon mijn wandeling vanuit Heerde. Het is mogelijk om de twee routes met elkaar te combineren. Dat heb ik dus ook gedaan.

De route is aangegeven met paaltjes waar de letter N op staat. Onderweg wordt er duidelijk aangegeven waar je de route kan verkorten of verlengen.

De heide op

Vanaf de parkeerplaats aan de Elburgerweg liep ik door het bos. Het was vroeg in de ochtend en nog wat frisjes. Maar al snel zou de zon zich laten zien. Na het bos stak ik de weg over, waarna je meteen de heide op gaat. Een aantal jaar geleden heb ik deze wandeling ook gelopen. Toen kwam ik op dit stuk van de route oog in oog te staan met een ree. Deze keer heeft het wild zich niet laten zien.

Wespspin

Wespspin gespot

Op dit stuk van de route heb je door het hoogteverschil een prachtig uitzicht over het heideveld. Als je doorloopt kom je al snel bij het Pluizenmeer uit. Dit ven kreeg deze naam door het ‘pluizige’ veengras. De dauwdruppels maakten de spinnenwebben goed zichtbaar. Ook de kikkers lieten zich goed horen. Hier vond ik ook een wespspin. Goed te herkennen aan zijn zwart gele kleur.

Als je de route vervolgd kom je een bord tegen waarop je de route langer kan maken of het originele rondje verder kunt lopen. Ik liep door richting de parkeerplaats van Epe.

Je merkte goed dat de natuur wisselt van seizoen. De zomer was nog voelbaar door de insecten, bloemen en de zon die steeds meer toenam in sterkte. Maar de herfst laat niet lang meer op zich wachten.


Meer weten over Wandelmagazine? Klik hier!


Bij de parkeerplaats in Epe kon ik geen paaltje meer vinden. Daarom heb ik het fietspad gevolgd waardoor ik weer terugkwam op de heide. Achteraf bleek dit de route van de routeverkorter te zijn. Het laatste gedeelte loop je heuvel op heuvel af richting de schaapskooi. Ook hier weer prachtige uitzichten. Hier kom je ook weer de paaltjes tegen.

Een mooie veelzijdige route. Ik vond het leuk dat je de route naar eigen zin langer of korter kon maken door de routes te combineren. Echt een aanrader!

Over de auteur

Mijn naam is Elske Zwanenburg en ik maak sinds het voorjaar van 2020 wandelvlogs. In deze video’s neem ik de kijker mee tijdens mijn wandelingen. Ik leg vast wat ik allemaal tegenkom of wat me opvalt. Soms wandel ik alleen een andere keer gaat er gezellig iemand mee.

Tijdschrift voor wandelaars

Wandelmagazine is hét vertrekpunt voor iedere wandelaar. Ontvang Wandelmagazine 4 keer per jaar thuis voor € 17,95 (i.p.v. € 31,99)!

Ja, ik wil graag 4x per jaar wandelinspiratie

Nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Van onze uitgeverij