Wandelvlog: de Bruggenroute door de Moerputten

Deze keer een wandeling vanuit het Brabantse land. Vlakbij Den Bosch ligt natuurgebied de Moerputten. Staatsbosbeheer heeft hier een populaire route uitgezet: de Bruggenroute. Ik zag deze wandeling al een paar keer voorbij omen op social media. Nu ik hier in de buurt was kon ik het niet laten om zelf eens een kijkje te nemen. 

Tekst & beeld: Elske Zwanenburg

Bruggenroute door de Moerputten

Door het lezen van de recensies werd me al snel duidelijk dat ik op tijd aan de Bruggenroute moest beginnen. De parkeerplaats is namelijk niet groot en als de drukte toeneemt staan de auto’s in de berm. Gelukkig was er nog een plekje vrij op de parkeerplaats en ik kon beginnen aan de wandeling.

De Moerputtenbrug

Via een lange rechte weg kom je gelijk aan bij de eyecatcher van dit gebied, de Moerputtenbrug. Deze werd in 1890 aangelegd voor een spoorlijn tussen Den Bosch en Lage Zwaluwe. Tegenwoordig is de trein weg, maar de brug is er nog steeds. Je kunt nu wandelen over het voormalige traject van de trein en de bijzondere spoorbrug, waarbij je uitzicht hebt over het veenmoeras. Een prachtig gebied voor verschillende soorten vogels.


Op de hoogte blijven van het laatste wandelnieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg ons op Facebook, dan mis je niks!


Door de wind en langs de vlinders

Hierna gaat het wandelpad langs de bloeiende weilanden. Je zou verwachten dat het eind mei prachtig weer zou zijn. Maar helaas bleef de zon weg en waaide het hard. Op een gegeven moment kom je langs een stuk waar Staatsbosbeheer zich inzet voor het leefgebied van het Pimpernelblauwtje. Een zeldzame vlinder die niet kan leven zonder zijn waardplant: de grote pimpernel.

Mijn favoriete stuk

Op een gegeven moment werd het pad erg modderig. Gelukkig had ik nog net geen laarzen nodig. Na deze hindernis kwam ik bij het vlonderpad uit. Mijn favoriete stuk van de wandeling. Het kronkelige pad ligt middenin het moeras. Door de woekerende planten en het hoge water krijg je echt het gevoel alsof je in de jungle bent. Nog nooit heb ik zoiets in Nederland gezien. Echt een bijzondere plek! En dan te bedenken dat Den Bosch jaren geleden al omringd werd met moeras. Geen wonder dat het toen de bijnaam ‘Moerasdraak’ kreeg.

Deze naam kreeg de stad omdat ze onneembaar werd geacht vanwege haar ligging tussen moerasgebieden. Vanaf het vlonderpad loop je hetzelfde gedeelte terug als waarmee de wandeling begon.

Mijn conclusie is dat het een verassende wandeling is, die allesbehalve saai is. Zeker een bezoekje waard!

Over de auteur

Mijn naam is Elske Zwanenburg en ik maak sinds het voorjaar van 2020 wandelvlogs. In deze video’s neem ik de kijker mee tijdens mijn wandelingen. Ik leg vast wat ik allemaal tegenkom of wat me opvalt. Soms wandel ik alleen een andere keer gaat er gezellig iemand mee.

Tijdschrift voor wandelaars

Wandelmagazine is hét vertrekpunt voor iedere wandelaar. Ontvang Wandelmagazine 4 keer per jaar thuis voor € 16,95 (i.p.v. €29,99)!

Ja, ik wil graag 4x per jaar wandelinspiratie

Nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Van onze uitgeverij