Wandelenderwijs: Wandelen tijdens het thuiswerken

Voor ons allen is de wereld ineens een stuk kleiner geworden. Ik rijd bijvoorbeeld nauwelijks nog in de auto. Op de fiets ga ik eens in de drie dagen op een rustig moment naar de winkel. En ik wandel in het park in de buurt. Dat is nog niet zo simpel.

Tekst & beeld: Aat van der Harst

Wandeling als schaakspel

Ik heb me voorgenomen niet slechts de door Rutte gewenste anderhalve meter in acht te nemen, maar minimaal drie meter afstand te houden. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn. De wandeling voelt als een schaakspel. De ander doet een zet en ik reageer. Ik denk: “Kijk, als dat echtpaar naast elkaar blijft lopen, dan doe ik twee stappen vooruit en dan één opzij door het gras, dan lukt het. Die fietser rijdt ongeveer vijftien kilometer per uur; als ik iets versnel ben ik op tijd bij de bocht. Daarna kan ik afbuigen en zo ook nog net op goede afstand van die rolschaatser van links blijven. Als die mevrouw met kinderwagen blijft staan, dan ga ik van het pad af en achter die grote struik langs.

”Wanneer ik via het grote hek het park weer verlaat, stel ik verheugd vast dat niemand binnen mijn straal van drie meter gekomen is. Plezierig dat het gelukt is, maar wel vermoeiend al dat schaken met mijn medewandelaars.

Nieuw plan

Ik neem me voor om de volgende dag eerder van huis te gaan en naar het landgoed net buiten mijn woonplaats te lopen. Dit gaat inderdaad veel beter. Ik kom tussen zeven uur en half negen in de ochtend in totaal twee mensen tegen en weet hen makkelijk al schaakwandelend te ontwijken, met zeker acht meter tussen ons. Een oudere man en ik maken op afstand een lichte buiging naar elkaar en daar word ik blij van. “Ik ken je niet, maar ik waardeer en groet je, vroege medewandelaar op de levensweg”, wens ik hem in gedachten uit de verte toe. Ik zie hoe hij net als ik glimlacht.

Op de vroege wandelingen die ik sindsdien steeds maak, heb ik vaker zulke mooie ontmoetingen op afstand. De rest van de dag werk ik dan grotendeels thuis en in de avond maak ik nog een kleine wandeling door de wijk. Die avondwandeling in doodstille straten, daar ben ik ook aan gehecht geraakt. Beter dan Nieuwsuur en talkshows is een wandeling door de rustige wijk. En je slaapt er ook nog beter door.

Over de auteur

Aat van der Harst wandelde van huis naar Spanje en naar Italië. Hij is wandelcoach en begeleidt mensen met levensvragen in beweging. Over zijn wandelingen maakte hij de vertelvoorstelling “Ontmoetingen Onderweg”. Samen met zangeres Marianne van der Post treedt hij op in verteltheatertjes. Hij is schrijver van inspiratieboek Wandel je wijzer. Meer informatie via: www.verhalenonderweg.nl ; avdharst@verhalenonderweg.nl

Tijdschrift voor wandelaars

Wandelmagazine is hét vertrekpunt voor iedere wandelaar. Ontvang Wandelmagazine 4 keer per jaar thuis voor € 16,95 (i.p.v. €29,99)!

Ja, ik wil graag 4x per jaar wandelinspiratie

Nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Van onze uitgeverij