Wandelenderwijs: Wandelen op landgoederen in de buurt

Iedere wandelaar heeft vast wel een favoriet wandelgebied dicht in de buurt. Je bent er al heel vaak geweest, maar komt er toch steeds weer met plezier terug. Ik wandel graag door de landgoederen bij mijn huis. Ze heten Den Treek en De Boom, en op beide staat een mooi wit oud landhuis. Net als de meeste landgoederen zijn ze vrij toegankelijk voor wandelaars.

Tekst & Beeld: Aat van de Harst | www.verhalenonderweg.nl

Wandelen op landgoederen

Hoe ver is mijn heide

Als ik vanmorgen in Den Treek wandel, verspert een grote schaapskudde ineens mijn weg. Ik blijf staan en zie hoe de herder het heideveld in loopt. Een kleine zwarte herdershond loopt om de schapen heen en zorgt ervoor dat ze de herder volgen. In mijn hoofd komt het vers op dat mijn moeder vroeger vaak zong: “Op de grote stille heide dwaalt een herder eenzaam rond, wijl zijn witgewolde kudde trouw bewaakt wordt door zijn hond…”. Als kind stelde ik me dan voor hoe dat eruitzag: een kudde schapen en een herder. Ik zal zeker tien geweest zijn, toen ik op vakantie in Drenthe voor het eerst een echte schaapskudde zag. En nu vanmorgen hier in Den Treek zie ik dit tijdloze beeld opnieuw vlak voor mijn neus en ben ik weer onder de indruk.

Ik wandel verder en kom bij het witte landhuis. Toen ik pas hier kwam wonen, was het een hotel, waar je op het terras in stijl uit chique kopjes thee kon drinken. Tot mijn grote spijt werd het hotel verkocht aan particulieren. De nieuwe eigenalren lieten het restaureren en zetten er een groot hek omheen. Sindsdien het is voor ons wandelaars niet meer toegankelijk.

Rijk verleden

Wandelen op landgoederenDe geschiedenis van deze plek gaat terug tot het jaar 777. In middeleeuwse oorkonden wordt villa Lisiduna al genoemd; een nederzetting met boerderijen, hoeven en akkergronden, die toebehoorde aan de kerk. De afgelopen twee eeuwen was het prachtige witte huis, dat rond 1800 werd gebouwd, van de familie De Beaufort. Via een bospad langs een moerasvijver kom ik op mijn favoriete weggetje. Hier zie je geen gebouwen en het ziet er hier, zo vermoed ik, nog precies zo uit als in de middeleeuwen. Verhalen van lang geleden verbinden mij met heren, boeren en horigen uit vroegere tijden, die hier met precies hetzelfde uitzicht op ditzelfde pad liepen. Ik kom vervolgens terecht in een van de oudste stukken bos van Nederland, een oerbos dat hier enkele jaren geleden ontdekt werd. Men groef toen 13.000 jaar oude dennen op die perfect bewaard zijn gebleven, een unieke vondst in ons land. Ik loop verder en kom dan langs een beek met kanovaarders bij het aangrenzende landgoed De Boom.

De vijver van juffrouw Annie

Landgoed De Boom is minder bekend dan Den Treek en het is er dan ook vrijwel altijd rustig. Ook in coronatijden is het er heerlijk stil. Ik wandel langs de vijver bij het witte landhuis. Het verhaal gaat dat juffrouw Annie de Beaufort (1880-1971) hier elke dag bij zonsopkomst een bad nam. Juffrouw Annie was geliefd in Leusden en omstreken. Ze was de dochter van burgemeester Jan de Beaufort van Leusden. Deze familie bezat dus niet alleen huize Den Treek, maar ook huize De Boom. Haar hele leven bleef de ongehuwde Annie hier in huize De Boom wonen. Ze was goed voor de pachters en boeren op het landgoed, en gaf aan hun kinderen mooie cadeaus met kerst. In haar huis ving ze, zonder een vergoeding te vragen, verpleegsters op die oververmoeid waren en vakantie nodig hadden. Hier op het landgoed kwamen ze tot rust. Juffrouw Annie zou in coronatijden vast ook een gastvrije rol gespeeld hebben voor verzorgend personeel van nu.

Langs het witte huis en de mooie Hamersveldseweg met bomen loop ik terug naar mijn huis in Leusden. De hele wandeling over de twee landgoederen duurde ongeveer drie uur; gewoon een tocht vanuit huis en ik ben eraan gehecht. Het is een wandeling met prachtige natuur, een boeiende geschiedenis en vandaag zelfs met een schaapskudde. Voor wandelaars is het op landgoederen goed toeven.

Over de auteur

Aat van der Harst wandelde van huis naar Spanje en naar Italië. Hij is wandelcoach en begeleidt mensen met levensvragen in beweging. Over zijn wandelingen maakte hij de vertelvoorstelling “Ontmoetingen Onderweg”. Samen met zangeres Marianne van der Post treedt hij op in verteltheatertjes. Hij is schrijver van inspiratieboek Wandel je wijzer. Meer informatie via: www.verhalenonderweg.nl ; avdharst@verhalenonderweg.nl

Tijdschrift voor wandelaars

Wandelmagazine is hét vertrekpunt voor iedere wandelaar. Ontvang Wandelmagazine 4 keer per jaar thuis voor € 21,50 (i.p.v. €29,99) en u krijgt twee cadeaus!

Ja, ik wil graag 4x per jaar wandelinspiratie

Nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Van onze uitgeverij