Wandelenderwijs : Moge je wandelweg door 2021 een gelukkige zijn

Ik ben op bezoek bij een oude mevrouw. Ze heeft een lastige tijd gehad in dit coronajaar. De dame van zeker negentig jaar vertelt me dat ze vroeger in haar jeugd op 1 januari nieuwjaarsgroeten ging rondbrengen bij haar tantes en ooms. “Die woonden verspreid door de hele stad. Mijn broer en zus en ik liepen dan wel twaalf kilometer met onze nieuwjaarskaartjes. Soms werden we binnen uitgenodigd en kregen dan een oliebol of een nieuwjaarsrolletje. Ik heb heel goede herinneringen aan die wandelingen langs familie op de eerste dag van het jaar”, vertelt ze mij. “Met onze wandeling verbonden we familieleden met elkaar. Dat was wel bijzonder”.

Tekst: Aat van der Harst | www.verhalenonderweg.nl
Foto’s: Marja Trappenburg 

wandelweg door 2021

Rondwandeling door de straten van mijn jeugd

De oude dame verbond ooit familieleden met elkaar door haar wandeling. Er loopt zo als het ware een onzichtbaar netwerk door haar stad. Haar verhaal zet mij aan het denken. Ik heb zelf in mijn jeugd namelijk in diverse huizen in Den Haag gewoond. Als ik nu die huizen eens wandelend met elkaar ga verbinden? Weet je wat, ik ga het gewoon doen!

Ik zet mijn auto vlak voor kerst neer in de Guido Gezellestraat. Hier staat het huis waar ik mijn eerste levensjaar doorbracht. Ik heb er geen herinneringen aan. Ik wandel door de wijk Laakkwartier naar de Jan Wapstraat. Hier komen wél herinneringen boven, waarvan ik niet meer wist dat ze er waren. Ik zie in gedachten de Volkswagen-kever van mijn vader en weet ineens het nummerbord weer: PP-38-50.

Door terug te wandelen naar plekken van toen kom ik bij verhalen van vroeger. Ik loop door de Haverschmidtstraat, waar ik het langst woonde, naar mijn oude lagere school.  Die heette toen Bilderdijkschool 2. Nu is de school omgedoopt tot De Horizon, zie ik aan de vrolijke gekleurde letters op de gevel. Er is weinig veranderd. De oude kastanjeboom staat er nog steeds. Ik ga op een bankje zitten en schrijf een paar van de herinneringen aan de schooltijd op. Dan wandel ik terug door de wijk Spoorwijk, waar ik ben geboren. Na een wandeling door de straten van mijn jeugd ben ik weer terug bij mijn auto.

wandelweg door 2021

Verlangen naar een “Streckenwanderung”

Het afgelopen coronajaar was voor velen van ons een bijzonder wandeljaar. We wandelden meestal niet in verre buitenlanden en we moesten veelal afzien van onze tochten door bergen en ruige natuur. Ik maakte dit jaar veel rondwandelingen in de buurt. Daardoor heb ik mijn eigen omgeving veel beter leren kennen. Tussen het thuiswerken door wandelde ik bijna dagelijks door landgoed Den Treek, vlak om de hoek. Mijn vaste rondje langs het witte landhuis en over dat middeleeuws aandoende pad ging nooit vervelen. Het grote voordeel van rondwandelingen is bovendien dat je aan het eind weer bij je huis of bij je auto staat. Dat bespaart ingewikkelde logistieke operaties met bussen en treinen.


Meer weten over Wandelmagazine? Klik hier!


Toch bleef ik steeds wel verlangen naar de wandelingen van A naar B, de “Streckenwanderungen”, zoals mijn Duitse vriend Christian ze noemt. Ik houd ervan om op een andere plek aan te komen dan ik begonnen ben. Als je het Pieterpad loopt, verbind je met je voetstappen Pieterburen en de Pietersberg met elkaar. Als je naar Santiago de Compostella wandelt, verbind je je met al die steden op de route, evenals met de duizenden middeleeuwers die deze zelfde weg gegaan zijn. Wandelverhalen verbinden me dan met plaatsen, met andere tijden en met reisgenoten onderweg. De rondwandelingen van 2020 waren fijn, maar het is weer tijd voor wandelingen naar de verte.

Welk spoor volg ik in een nieuw jaar?

Vandaag is een dag van goede voornemens. Ik stel me zo voor dat ik dit jaar verbindende wandelingen ga maken. Ik ga de auto wat meer laten staan en ik ga vrienden en familieleden wat vaker te voet opzoeken. Het is voor ons allemaal een nog spannend nieuwjaar. Wat is er komende zomer weer mogelijk aan wandelvakanties in eigen land en in verre buitenlanden? Je zou het nieuwe jaar als een wandeling van 365 dagen kunnen zien. Door welk landschap zal je gaan? Wie ga je ontmoeten? Wat worden de beren op de weg? Wat worden de prachtige onverwachte momenten?

Wensen voor 2021

De oude dame van de nieuwjaarswandelingen wenst zichzelf voor 2021 een jaar toe waarin haar kinderen weer bij haar op bezoek mogen komen. Ik gun haar dat zeer. En jullie, beste medewandelaars, wens ik een jaar toe waarin allerlei nieuwe tochten weer mogelijk worden. Wie weet ga je eindelijk ook die bijzondere lange wandeling maken waar je zo naar verlangt. Moge jullie wandelweg door 2021 een goede en gelukkige zijn!

De foto’s bij de thema’s verbinding, koers en sporen zijn gemaakt door de Groningse fotografe Marja Trappenburg.

Aat van der Harst

 

 

Tijdschrift voor wandelaars

Wandelmagazine is hét vertrekpunt voor iedere wandelaar. Ontvang Wandelmagazine 4 keer per jaar thuis voor € 16,95 (i.p.v. €29,99)!

Ja, ik wil graag 4x per jaar wandelinspiratie

Nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Van onze uitgeverij