Wandelenderwijs: Is het Oldenallerpad het mooiste Klompenpad?

In de provincies Utrecht en Gelderland kom je ze overal tegen: kleine gekleurde bordjes met een klomp erop. Klompenpaden zijn paden die dwars door boerenland en over landgoederen lopen. Ze zijn soms kort (Schutpad van 6 kilometer), soms langer (Nederrijnsepad van 27 kilometer) en verder elke afstand ertussenin. Met zoveel verschillende paden, is het behoorlijk lastig om een favoriete route eruit te pikken. Toch waagde ik het erop, en kwam uiteindelijk bij een winnaar uit: het Oldenallerpad!

Tekst & beeld: Aat van der Harst  | www.verhalenonderweg.nl

Oldenallerpad

Steeds meer Klompenpaden

Klompenpaden zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het Utrechtse en Gelderse landschap. Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland zorgen dat er bijna maandelijks nieuwe paden bij komen. Er zijn er inmiddels meer dan honderddertig. Iedere Utrechtse en Gelderse wandelaar kent ze inmiddels, maar ook voor mensen elders in het land is het de moeite waard om er eens een te lopen. In 2020 werden er anderhalf miljoen wandelingen op klompenpaden gemaakt.

Klompenpaden in de buurt

Het afgelopen jaar zag ik, net als velen van jullie, grotendeels af van meerdaagse voettochten. In plaats daarvan zocht ik een paar keer in de week wandelingen dicht bij mijn huis in Leusden op. Uiteraard kwam ik zo snel uit bij de Klompenpaden. Het afgelopen jaar liep ik er zeker dertig van de honderddertig, meestal met groot genoegen. Iemand vroeg me laatst wat de mooiste daarvan waren. Dat zette me aan het denken. Ieder pad heeft toch zijn eigen charme? Een lijstje maken zou bovendien subjectief zijn. Hoe meet je de schoonheid van een wandeling? Toch probeerde ik het en kwam tot het volgende lijstje van tien paden in de buurt van Leusden/Amersfoort:

 1. 1: Oldenallerpad bij Putten
 2. 2: Paradijspad bij Barneveld
 3. 3: Stoutenburgerpad bij Leusden
 4. 4: Kreelsepad bij Ede
 5. 5: Appelpad bij Nijkerk
 6. 6: Termatenpad bij Leusden
 7. 7: Dashorsterpad bij Woudenberg
 8. 8: Glindhorsterpad bij De Glind
 9. 9: Breeschoterpad bij Renswoude
 10. 10: Broekerpad bij Scherpenzeel

Ik liep ze alle tien al minstens twee keer dit jaar.

bij het Oldenallerpad kom je ook lamgs een kasteel

The winner is: Het Oldenallerpad

Ik parkeer mijn auto bij De Zoete Inval aan de Broekmolerweg te Putten. Onderweg kom ik over boerenland, langs lage houtwallen, langs beekjes en over een heideveld. Bij een kasteel ga ik op een bank zitten en eet ik een boterham. Tegenover me ligt een vijver met blauwe reigers en daarachter het prachtige kasteel. De bekende architect Jacob van Campen (1596-1657) ontwierp het rond 1655. Het is gebouwd in classicistische stijl. In 1848 moderniseerde architect Karel Georg Zocher (1797-1863) het gebouw en ontwierp een Engelse tuin. In 1972 kocht Natuurmonumenten de Oldenaller en sindsdien is het erkend als rijkmonument. Ik zit in het kasteelbos op een bankje en geniet van de rust op deze vroege dinsdagmorgen. Ik besluit om hier weer gauw terug te komen. De wandeling is maar acht kilometer en kan dus ook mooi voor of na het werk op een doordeweekse dag gelopen worden

Wandelen over Klompenpaden

Mijn nummer twee is het Paradijspad

Ik parkeer mijn auto bij Landwinkel en kaasboerderij Vanelly. De wandeling gaat eerst dwars door een weiland en vervolgens langs boerderijen en beekjes. Vervolgens voert het tweede deel van de tocht je door een heideveld. Ik snap nu ook de naam: op dit pad waan je je in het paradijs. Wat een heerlijke rust en schoonheid! Ik neem de tijd voor het vervolg van deze 10 kilometer lange wandeling. Bij terugkomst koop ik een stuk kaas bij de vriendelijke dame van de Landwinkel. Ik zie dat Klompenpad Terbroeksepad op deze wandeling aansluit en ga hier gauw terugkomen.


Op de hoogte blijven van het laatste wandelnieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg ons op Facebook, dan mis je niks!


Klompenpaden verder weg: Rosandepad en Schaverensepad

De wandelingen op mijn lijstje zijn alle in de buurt van huis en ze hebben allemaal hun eigen charme. Over het Dashorsterpad schreef ik hier al eerder. Het Glindhorsterpad begint op het erf van een bijzonder creatieve eigenaar, die van ijzer de meest fantastische kunstwerken maakt. Ook de andere paden kan ik zeer aanraden. Inmiddels breid ik de wandelcirkel rond mijn woonplaats uit en ontdek ook Klompenpaden verder weg. Bijvoorbeeld het Rosandepad bij Oosterbeek, een schoonheid van een pad! Vorige week liep ik samen met mijn wandelgenote het Schaverensepad bij Emst/Epe. Zij stuurde me na afloop een kleurrijk klompenpadgedicht toe:

de blauwe markering van de KlompenpadenVan de honderd paden hebben we er
dertig gelopen. klompenborden wijzen
ons de weg. Je hebt ze in alle kleuren
van het veldboeket: boterbloemgeel,
koekoeksbloemroze of klaproosrood.

Vandaag hebben we gekozen voor
het Schaverensepad. De lucht is blauw
met wit. In een wonderschone wereld
van bos en wei volgen we aandachtig
het korenbloemblauw van de klompen.

 

Meer informatie

Over de auteur

Aat van der Harst wandelde van huis naar Spanje en naar Italië. Hij is wandelcoach en begeleidt mensen met levensvragen in beweging. Over zijn wandelingen maakte hij de vertelvoorstelling “Ontmoetingen Onderweg”. Samen met zangeres Marianne van der Post treedt hij op in verteltheatertjes. Hij is schrijver van inspiratieboek Wandel je wijzer. Meer informatie via: www.verhalenonderweg.nlavdharst@verhalenonderweg.nl

Tijdschrift voor wandelaars

Wandelmagazine is hét vertrekpunt voor iedere wandelaar. Ontvang Wandelmagazine 4 keer per jaar thuis voor € 16,95 (i.p.v. €29,99)!

Ja, ik wil graag 4x per jaar wandelinspiratie

Nieuwsbrief

 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Van onze uitgeverij