Wandelen in een online wereld

Tegenwoordig hoef je zelf bijna niet meer naar buiten te gaan om geweldige natuurbeelden te zien en te beleven. Je opent Instagram of Facebook en je ziet meteen prachtige beelden van hoge bergtoppen. Of misschien bekijk je wel mooie plaatjes en verhalen via de website van Wandelmagazine. De impact van de online wereld is groter dan je denkt, ook op onze wandel- en natuurbeleving. Maar is dat negatief of juist positief?

Tekst & beeld: Rick Mulder | www.ikwilhiken.nl

Online wereld

 

Daar zit ik dan, ergens hoog op een berg naast tientallen anderen die met mij foto’s maken van de omgeving en het uitzicht. Ongetwijfeld gaan ze deze plaatjes meteen op Facebook of Instagram posten. Ook ik doe mee aan de online gekte, ik heb er zelfs mijn werk van gemaakt. Want sinds mijn vrouw en ik in een camper rondreizen, werken wij online. Met mijn wandel- en outdoorbedrijf maak ik foto’s van mijn tochten en probeer ik anderen mee te nemen de natuur in. Al zou ik soms mijn telefoon ook beter even weg kunnen leggen…

Te veel op je telefoon tijdens het wandelen

Juist omdat ik van mijn passie mijn werk heb gemaakt, loop ik vaak met mijn telefoon in de hand als ik in natuurgebieden ben. Ik wil delen waar ik ben en wat ik doe. Ze zeggen namelijk altijd: ‘’Practice what you preach’’. Maar eigenlijk zou ik het liefst af en toe mijn telefoon wegleggen, om even écht te kunnen genieten van mijn omgeving. Waarom vertel ik dit, denk je nu misschien?

Wandelen in een online wereld

Met dit voorbeeld wil ik iedereen laten inzien dat jij jouw mooiste wandeling zelf maakt. Een verafgelegen natuurgebied of die mooiste foto zorgt er niet voor dat jouw wandeling mooier wordt. Het kan immers zomaar zijn dat juist die wandeling door een ‘gewoon’ bos in Nederland de mooiste wandeling was die jij ooit hebt gemaakt, simpelweg omdat je dat zelf zo ervaren hebt. Een voorwaarde is hierbij wel dat je de rust neemt om van je omgeving te genieten. In mijn online training heb ik daarom ook het onderwerp: ‘’wandelen in rust’’ verwerkt. Tijdens dit onderwerp hebben we het over bosbaden, genieten van de kleinste dingen en meditatieve wandelingen. Dit alles mag en kan je doen zonder je telefoon hierbij te gebruiken.

Is de online wereld dan alleen maar slecht?

Ik geloof dat er ook hele mooie dingen voort kunnen komen uit een Instagram- of Facebookaccount. Zo heb ik veel gelijkgestemden ontmoet, en geef ik regelmatig beginnende (of zelfs gevorderde) wandelaars informatie over materiaal, wandelroutes nog veel meer. Zo heb ik een complete online Hike- & Natuurtraining gemaakt met allerlei verschillende onderwerpen, waaronder bepakking, vuur maken, wildplukken en EHBO in de wildernis. Maar ook tijdens deze online training probeer ik iedereen te stimuleren om af en toe even zijn/haar telefoon weg te leggen. De mooiste plaatjes zijn je herinneringen.


Meer weten over Wandelmagazine? Klik hier!


Fotografeer met mate

Misschien schrijf ik dit artikel wel voor jou, maar stiekem schrijf ik dit artikel ook voor mezelf. Want op gebied van fotograferen en telefoongebruik met mate kan ik nog veel leren. Zo mag ik best wat vaker mijn telefoon thuislaten als ik op stap ga. En jij? Wandel jij gemiddeld vaker in een offline of online wereld?

De online Hike- & Natuurtraining met korting

Ben je benieuwd naar deze onlinetraining? Bekijk dan eens Ik Wil Hiken en doe vooral de gratis proefles om te zien of het wat voor jou is. Wil je gelijk aan de slag, dan krijg je nu via mijn column op Wandelmagazine tot 15 november 10% korting door gebruik te maken van de kortingscode: WM21.

Wil jij meer van dit soort wandelinzichten?

wandelen met je smartphoneIk (Rick) schrijf  een column voor het Wandelmagazine. Zo schrijf ik over actuele onderwerpen en geef mijn opinie hierover. Ook geef ik je inzichten over onze manier van reizen en hoe ik dat combineer met mijn outdoorbedrijf. Wil je gelijk meer zien kijk dan op: www.ikwilhiken.nl of volg mij via Instagram: @Ik.Wil.Hiken

Tijdschrift voor wandelaars

Wandelmagazine is hét vertrekpunt voor iedere wandelaar. Ontvang Wandelmagazine 4 keer per jaar thuis voor € 16,95 (i.p.v. €29,99)!

Ja, ik wil graag 4x per jaar wandelinspiratie

Nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Van onze uitgeverij