Wandelen door het zand van de Sahara… dat kan ook in België.

Ik geef toe, het klinkt in eerste instantie ongeloofwaardig. Maar het kan! In het noorden van Belgisch-Limburg ligt namelijk een mooi natuurgebied, de Lommelse Sahara. Hier bevindt zich een grote zandvlakte, die wat weg heeft van een miniatuurwoestijn. De streek stond al een tijdje bovenaan mijn to-do-wandellijstje. Vandaar dat ik op een vrije dag met prachtig herfstweer richting Lommel trok, met een gezond portie wandelgoesting.

Tekst & beeld: Maaike van Robays

wandelen door het zand

Geurende naaldbossen

De Lommelse Sahara maakt deel uit van natuurkern Bosland, een groot bosrijk gebied in het hartje van Noord (Belgisch) Limburg. Dat was ook goed te merken toen ik aan mijn tocht begon. De eerste kilometers wandelde ik namelijk langs zandpaden, die zich kriskras een weg baanden tussen enorme grote naaldbomen. Het leuke was dat er ook op verschillende plekken in het naaldbos speelelementen opdoken. Bosland staat bekend om zijn avontuurlijke bossen waar kinderen de baas zijn. Maar ook ik had er wel plezier in.


Meer weten over Wandelmagazine? Klik hier!


Wilgenhutten

Ik was vooral gefascineerd door de kunstzinnige speeltoestellen van Will Beckers, een nature artist. Twee grote wilgenhutten deden mij terugdenken aan mijn kindertijd, toen ik zelf in de bossen met mijn broers kampen bouwden. Wat een heerlijke tijd was dat toch!

Iets later liet ik het kind in mij helemaal los, want een 25 meter lange wilgentunnel was net iets te aantrekkelijk om niet door te kruipen. En ik had er geen spijt van, want het gaf mij echt een uniek gevoel…

Wandelen door het zand

Miniatuurwoestijn

Eenmaal uit het bos was het eindelijk zo ver. Na altijd de grote zandvlakte op foto’s en social media te hebben gezien, was het nu for real… Daar stond ik dan, op de grote zandvlakte. Ik kreeg hier bijna meteen het vakantiegevoel te pakken. En hiermee ik was heus niet de enige. Ik zag namelijk verschillende wandelaars flaneren door het zand rond de mooie helderblauwe meertjes, alsof ze in Zuid-Frankrijk waren. Deze plaats was te uitnodigend, dus besloot ik hier mijn picknickdeken uit te gooien en mijn lunchpakket te nuttigen. Van een genietmomentje gesproken!

Uitkijktoren

Natuurpark BoslandAlhoewel het zo verleidelijk was om in het zonnetje te blijven zitten, was mijn doel hier nog altijd de streek verkennen. Dus pakte ik mijn spullen bijeen en wandelde ik over de zandvlakte richting het volgende naaldbos. Op mijn route kwam ik langs een leuke afwisseling van verschillende belevingselementen. Het ene moment stapte ik door een dicht bebost gebied, om even later langs mooie heidestroken het kanaal van Bocholt-Herentals over te steken. Vooral deze afwisseling vond ik erg leuk aan deze wandeling.

Hét grootste belevingselement was toch wel de uitkijktoren van 33 meter hoog, die ook wel de ‘Reuse van Bosland’ wordt genoemd. Ik had echter één groot struikelblok: mijn hoogtevrees. Uiteindelijk won de nieuwsgierigheid het van de angst, dus met knikkende knieën beklom ik de 144 traptreden richting de top. Onderweg kon ik tussen de touwen door genieten van het uitzicht dat steeds verder reikte naarmate ik meer naar boven ging. Het uitzicht was adembenemend. Zeker op deze heldere dag kon ik kilometers in de verte kijken. Het was alvast een mooie afsluiter van een prachtige wandeldag!

Over de auteur

Hallo, ik ben Maaike en ik wandel ontzettend graag.

Het begon allemaal enkele jaren geleden, toen ik het wat moeilijk had op mijn werk. Ik zocht een manier om alle stress van mij af te zetten en tot rust te komen. De oplossing vond ik in het wandelen. Zodra die wandelschoenen aan zijn, de deur achter mij dicht valt en ik de natuur intrek valt alles in de plooi. Door te wandelen ging ik terug voor mezelf zorgen; ik nam de tijd om te ontspannen, om te bewegen en om in de frisse buitenlucht te zijn.

En zo is @ga_eens_wandelen geboren, mijn eigen website. Om mensen te inspireren om hetzelfde te doen én om leuke wandelplaatsen met hen te delen. Geniet jij ook zo van wandelen? Super! Want: wandelen is de haast uit je hoofd halen en alles even laten lopen!

 

Tijdschrift voor wandelaars

Wandelmagazine is hét vertrekpunt voor iedere wandelaar. Ontvang Wandelmagazine 4 keer per jaar thuis voor € 16,95 (i.p.v. €29,99)!

Ja, ik wil graag 4x per jaar wandelinspiratie

Nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Van onze uitgeverij