“Metal met een goede beat loopt het best”

Tom Koenrades (17) bereid zich voor op zijn zesde vierdaagse van Nijmegen. Sinds hij op elfjarige leeftijd de beroemde wandeling liep, heeft het wandelvirus te pakken. “De drukte van de wandeling trekt me niet zo, het gaat mij om de uitdaging.”

Tom

Tom speelt in een rockband, zit op school, sport en geeft drumles. Hij heeft een druk leven, maar weet toch tijd te maken voor de Vierdaagse. Hij behoort tot de 6,8 procent in de leeftijdscategorie van 11 tot 20. Veruit de meeste deelnemers zijn tussen de 50 en 70 jaar oud, zo blijkt uit onderzoek.

Motivatie voor de Vierdaagse

We treffen elkaar in de sportschool voor koffie. Als eerste vraag ik hem naar zijn motivatie voor de Vierdaagse. “Mijn moeder woonde in Nijmegen. Zij vroeg me of ik een keer mee wilde lopen en ik dacht waarom niet? De eerste Vierdaagse liepen we samen, dertig kilometer per dag. De jaren erop heb ik alleen gelopen.

Het is moeilijk uit te leggen wat er precies zo leuk aan is. Voor mij is het de uitdaging, en ik vind het leuk dat mijn ouders me komen aanmoedigen. Van school heb ik een keer vrij gekregen voor de Vierdaagse, ze vinden het tof dat ik die ieder jaar loop. Het massale, de drukte en alle mensen langs de kant, zijn voor mij in ieder geval niet de reden om het te doen.”

Muziek helpt Tom en is een morele oppepper onderweg: metal en rock op een goede beat. Als hij in een dip zit volgt hij een groep militairen. In hun marstempo lopen, helpt hem verder.

Mooiste moment van de Vierdaagse

Wat is het mooiste van de route? Tom: “Elke dag is anders. De derde dag is misschien de mooiste, dat deel gaat door Goesbeek door de zeven heuvels. Je ziet voor je een enorme sliert mensen in de verte. Als je achterom kijkt zie je ook een stroom mensen en dat geeft een enorme boost.”

Voeten en de Vierdaagse

Hoe bereid je je voor op vier dagen achter elkaar lopen? Tom heeft alle edities op hetzelfde merk en model schoenen gelopen. Omdat hij maar uit zijn schoenen groeide, kocht hij, tot vorig jaar, elk jaar een nieuw paar. Hij gebruikt sporttape op zijn voeten. Tom: “Ik plak tape op mijn hielen en kleine teen. De gevoelloosheid die je krijgt doordat je huid tegen de schoen aan schuurt, vind ik vervelend.”

Trainen voor de Vierdaagse

Hoe zit het met de fysieke voorbereiding? “Een half jaar tevoren begin ik”, zegt Tom, “in het begin loop ik 5 of 10 kilometer en neem dan een dag rust. Geleidelijk bouw ik de afstand op en neem ik minder rustdagen.” Wandelen beperkt zich niet zoals andere sporten tot een uur, er gaat meer tijd in zitten. “Daarom begin in vaak vroeg met wandelen, zodat ik nog wat aan mijn dag heb. Om me te motiveren stel ik mijzelf een doel, zoals naar een stad lopen, om daar wat te kopen. Het eerste jaar volgde ik strak een schema en ging de Vierdaagse perfect. Afgelopen jaar verliep de voorbereiding wat chaotisch, en liep ik 55 kilometer per dag (eenmalig vanwege de honderdste editie van de Vierdaagse). Tijdens deze Vierdaagse had ik het zwaar, dus dit jaar pak ik de voorbereiding anders aan.”

In de rugzak tijdens het wandelen

Een wandelstok heeft Tom niet meer, want die zijn sinds een paar jaar verboden. Hij vertelt: “Water is belangrijk, ik heb een drinkzak in mijn rugzak met een slangetje waaruit ik kan drinken. Op mijn hoofd draag ik een T-shirt. Het zit lekker en beschermt mijn nek tegen de zon. Als het warm is maak ik het shirt nat en koelt het me af. Voor het geval dat, heb ik paracetamol bij me.” Eten voor onderweg regelt het hotel waar hij verblijft. Ze maken pakketten voor de wandelaars.

Ritme van de Vierdaagse

Tom verblijft in een hotel in Os, waar hij om 02:00 opstaat. Na een stevig ontbijt pakt hij zijn voedselpakket en de rest van zijn spullen in. Hierna neemt hij de trein naar Nijmegen. Om 04:00 starten de eerste lopers, hij volgt even later. Hij komt tussen 15:00 en 15:30 aan. Tussen 19:00 en 20:00 zoekt hij zijn bed weer op.

Tips voor de Vierdaagse

Ik vraag hem wat hij iemand die het eerst de Vierdaagse gaat lopen wil adviseren. Tom: “Deel de afstand in 3 of 4 stukken, of neem om de 10 kilometer rust. Het voelt beter omdat je weet dat je de rust dan hebt verdiend. Zo ga je niet over je limiet heen. Als je je goed voelt, kun je denken om door te lopen. Als je dat doet, en zonder eten verder gaat, kun je rond de middag flauwvallen.

Goed eten is belangrijk. Ik ontbijt stevig met havermout, cruesli, ontbijtkoek, melk, brood, jam en bananen. Onderweg drink ik sportdrank en eet ik repen. Druivensuiker geeft een boost. Tom: “Maak gebruik van het fruit en water onderweg. Je hebt het nodig!”

Tijdschrift voor wandelaars

Wandelmagazine is hét vertrekpunt voor iedere wandelaar. Ontvang Wandelmagazine 4 keer per jaar thuis voor € 17,95 (i.p.v. € 31,99)!

Ja, ik wil graag 4x per jaar wandelinspiratie

Nieuwsbrief

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van onze uitgeverij