Lange afstandswandeling als bedrijfsmodel

De verbazing is van de gezichten af te lezen wanneer ik vertel dat mijn werk bestaat uit lange afstandswandelingen maken. Tot vier jaar geleden had ik er zelf ook niet aan gedacht dit op mijn visite kaartje te schrijven, maar het is inmiddels een feit, het lopen is een deel van mijn beroep geworden.

In 2015 ben ik begonnen aan een wandeling van 3000 kilometer van de Noordzee naar de Zwarte Zee. Ik liep in het voetspoor van de Britse schrijver Patrick Leigh Fermor, die deze wandeling in 1932 had gedaan en er een schitterende serie boeken over had geschreven. Ik ben geen schrijver, maar kunstenaar met een enorme interesse in de natuur, met name vogels. Door in de voetsporen te treden van Patrick wilde ik een onderzoek doen, al lopend, naar de invloed van de geologie op de biotoop en op de verspreiding van vogels in Europa. Dit vergelijkbare onderzoek heb ik daarvoor tientallen jaren in Australië gedaan en nu werd het tijd voor het continent waar ik vandaan kwam.

Door te lopen kwam ik er achter dat het de beste manier is om het land, de mensen en de natuur te leren kennen. Elke dag maakte ik gedurende de tocht een schets van het steeds veranderende landschap zodat aan het eind van de tocht er 100 aquarellen waren die de reis verbeeldden. Door een landschap vast te leggen op deze manier moet je er wel goed naar kijken, want anders zie je geen verschil tussen de ene en de andere dag, het soort ondergrond en de begroeiing.

Mijn eerste idee was om het gewoon maar uit te proberen. Ik had geen ervaring met echte lange wandelingen, ik heb de deur achter me dichtgetrokken en op weg gegaan. Met de juiste materialen, een rugzak die als gegoten zit en onderdelen die al naar gelang de afstand en de temperatuur telkens worden aangepast, is er niets wat me tegen kan houden. Mijn tocht wordt niet tot in detail voorbereid, eerlijk gezegd weet ik niets van de streek waar ik doorheen zal gaan, het enige waar ik op voorbereid ben is slecht weer. Mijn route bepaal ik elke dag met mijn telefoon, ik ga uit van gemiddeld tussen de 28 en 30 kilometer, in de richting van mijn einddoel. Zelfs het einddoel kan onderweg nog aangepast worden als dat beter uitkomt.

Niets of niemand bepaald mijn weg behalve de natuurlijke omstandigheden. Ik hou er niet van om platgetreden paden te belopen. Ik ga er van uit dat alles wat ik tegenkom een zekere schoonheid bevat en mocht ik iets gemist hebben, dan weet ik het niet. Juist dat laatste is de grote bevrijding. Ik moet niets, behalve dan van mijzelf, in het observeren en onderzoeken van alles wat ik in de natuur tegenkom. Wanneer ik me zou moeten gaan laten leiden door goedbedoelde adviezen, dan loop ik iemands anders reis en word ik mogelijk teleurgesteld als de voorgespiegelde reis niet datgene opbrengt wat de ander had ervaren. Lange afstandswandelingen maken als onderdeel van mijn beroep als kunstenaar ervaar ik als de mooiste combinatie van passie, werk en avontuur.

Op 1 januari 2020 vat ik aan met mijn nieuwe reis die begint in Amsterdam en eindigt bij de Noordkaap. Ruim 4000 kilometer door de natuur die ik elke dag vastleg in aquarel, foto en video, veel met de drone voor het vogelperspectief en die elke dag te volgen is op mijn instagram account. #jacquesgregoire. #arcticcirclewalk

Tijdschrift voor wandelaars

Wandelmagazine is hét vertrekpunt voor iedere wandelaar. Ontvang Wandelmagazine 4 keer per jaar thuis voor € 21,50 (i.p.v. €29,99) en u krijgt twee cadeaus!

Ja, ik wil graag 4x per jaar wandelinspiratie

Nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Van onze uitgeverij