Interview met wandelaar Wim Edelman

Wim Edelman wandelt bijna iedere week een etappe van een langeafstandswandelpad. Dit doet hij niet alleen, maar met zijn trouwe viervoeter Ché. Zo hebben ze samen de afgelopen jaren al duizenden kilometers gewandeld door heel Nederland.

Vertel eens wat over jezelf, Wim

Ik ben een getrouwde man van 68 jaar en ben met intensief wandelen begonnen toen ik gepensioneerd was en één dag in de week voor onze hond moest zorgen. Ik bedacht me toen dat het wel leuk zou zijn om op die dag een paar uur durende wandeling met de hond te gaan maken. Maar als snel waren de wandelingen in de buurt uitgeput, en besloot ik wekelijks een etappe van een langeafstandswandelpad te gaan lopen. Inmiddels hebben mijn hond en ik zo al 5000 kilometer door het land gewandeld.

Waarom wandel je?

Ik wandel niet alleen om van het land te ontdekken, maar ook vanwege mijn gezondheid, en geniet ik van een dagje er uit zijn, geen aanspraak te hebben, behalve van mijn hond dan.

5349467059_87276a9172_z

Favoriete wandelpad:

Ik heb geen favoriet wandelpad. Wel zijn er leuke en minder leuke paden en trajecten. Wandelingen die landschappelijk interessant zijn, bijvoorbeeld langs rivieren of in heuvelland, maar ook in de polders van westelijk Nederland vind ik over het algemeen boeiend. Bos is prettig als de zon schijnt, maar gaat al gauw vervelen.

Mooiste plek in Nederland:

De noorderpier in Hoekvan Holland.

Met wie wandel je het liefst?

Met mijn hond.

Hoeveel km loop je gemiddeld per keer?

32 kilometer.

Hoeveel dagen per jaar wandel je ongeveer?

40

Aan welk wandelevenement heb je wel eens meegedaan?

Zo’n 55 jaar geleden liepen we wel eens een ANWB-wandeling.

6421589757_37a8c30b5c_z

Fijnste schoenenmerk:

Van Bommel

Meest praktische wandelaccesoire:

Een plastic, waterdicht kaartentasje dat met een koortje om je nek hangt. Zeker als je met een hond wandelt, is het erg prettig je handen vrij te hebben. Gek genoeg heb ik nog nooit iemand anders met zo’n ding zien lopen. Maar wel honderden andere wandelaars met een wandelgids in hun hand, met vinger tussen de pagina’s met kaartje en routebeschrijving. Ooit heb ik zelf zo een wandeling gelopen. Aan het einde had ik een lamme vinger, en kleefden in het gidsje de pagina’s aan elkaar.

Mooiste wandelprovincie / regio?

“Mooi” zou ik graag vervangen door “boeiend”. Ik denk dat ik Gelderland dan uitverkies: met zijn grote rivieren, de Veluwezomen, heidevelden en zandverstuivingen, de afwisseling van beekdalen en hogere zandgronden in de Achterhoek en de mooie steden en stadjes.

Meest verrassende dat je ooit bent tegengekomen?

Dat je in de groene longen van de grote steden zo prettig kan wandelen.

5433482796_ae03de9349_z

Heb je wel eens een wandelblessure gehad? En hoe ben je daar weer van genezen?

Blaren: andere sokken.

Plaats je wandelverslagen of foto’s online?

Ik maak uitgebreide fotoverslagen op Flickr en ik beheer een website waar je specifieke informatie kunt vinden over de geschiktheid voor honden van de door mij gelopen wandelpaden. Bekijk deze website hier.

Jouw beste wandeltip voor nieuwsgierige wandelaars:

Begin rustig maar bereid je voor op een verslaving.

Favoriete wandelquote:

“De pas erin”

Aan wie geef je het wandelstokje door?

Ik draag het wandelstokje over aan Roel van Dun.

6156911772_13561a4dd9_z

Tijdschrift voor wandelaars

Wandelmagazine is hét vertrekpunt voor iedere wandelaar. Ontvang Wandelmagazine 4 keer per jaar thuis voor € 17,95 (i.p.v. € 31,99)!

Ja, ik wil graag 4x per jaar wandelinspiratie

Nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Van onze uitgeverij