Interview met wandelaar Jacque Buysse

Jacque Buysse heeft veel tijd om te wandelen en dat doet hij dan ook graag. Soms gecombineerd met een geocache (schatzoeken) en hij houdt altijd zijn ogen open om de omgeving zo goed mogelijk in zich op te nemen.

Vertel eens wat over jezelf, Jacque.

Ik ben Jacque. Ben enige jaren gelden gestopt met werken en heb veel vrije tijd. Die vul ik met allerlei soorten vrijwilligerswerk. Bij voorkeur werken met mijn handjes, mijn hoofd heb ik vroeger al meer dan genoeg gebruikt. Ik vind het prachtig om nieuwe mensen en culturen te ontmoeten. Daarvoor maak ik af en toe mooie reizen. Maar ook dichtbij is heel veel moois te zien. Dat doe ik dan bij voorkeur op de fiets of wandelend.

Strand

Waarom wandel je?

Reizen is een compromis zoeken tussen veel en intensief. Als je veel wilt zien moet kilometers maken en dat gaat natuurlijk niet zo snel als je wandelt. Maar als ik wandel beleef ik alles veel intensiever. Allerlei juweeltjes, waar je vliegend, auto rijdend of fietsend aan voorbij gaat kom ik op mijn wandelingen echt tegen. En daar geniet ik intens van. Wat is er mooier dan, op een zonnige dag, een kwartiertje op een steen te zitten en te kijken naar  de vlindertjes, bijtjes en allerlei andere wezentjes die zich ophouden  bij een mooi bloemenveldje.

Favoriete wandelpad:

Echt een wandelpad heb ik niet. Ik wandel gewoon door het bos of veld. Maar misschien toch wel: aan het eind van de Utrechtse Heuvelrug, vlak bij de Veenendaal, kun je een prachtig rondje lopen. Je begint in het bos, komt vervolgens over een prachtig stukje hei, beklimt vervolgens een paar van de Utrechtse “bergen”, met prachtig uizicht over de Betuwe en de Gelderse vallei. En dat allemaal in een paar uurtjes.

Savanne

Mooiste plek in Nederland?

De Willem III plantage. Dat was ooit een tabaksplantage (jazeker) en is nu een prachtig natuurgebied op de zuidflank van de Utrechtse Heuvelrug. Geen tabak meer, als je daar op een zonnige dag wandelt waan je je, tussen de wilde dieren, op de Afrikaanse savanne. Hier geen gnoes, zebra’s of antilopen, maar gallowayrunderen, Konikspaarden en damherten.

Met wie wandel je het liefst?

Bij voorkeur met vrienden, maar alleen is het ook genieten.

Hoeveel km loop je gemiddeld per keer?

Tussen de 10 en 20 km.

Hoeveel dagen per jaar wandel je ongeveer?

Hangt ervan af hoe je wandelen definieert. Als je ook meerekent stokkenlopen (Nordic walking) en geocache-tochten (combinatie van wandelen, puzzelen en schat zoeken), dan toch wel 50 a 75 dagen.

Wandelaarsgenot

Aan welk wandelevenement heb je wel eens meegedaan?

Niet zoveel. Ik ben een paar jaar geleden naar Santiago de Compostella gelopen. Niet vanuit Nederland hoor, maar de laatste 250 km. Twee weken lang met een groep mensen onderweg naar Santiago: de bestemming waar al eeuwenlang naar toe gelopen wordt. Mensen van allerlei pluimage met ieder zijn of haar eigen beweegreden. Was een indrukwekkende tocht.

Later nog eens mijn eigen evenement gemaakt: op zoek naar de bron van de Schelde.  Ja, je hoeft niet ver te gaan om bijzondere ontdekkingen te doen.

Meest praktische wandelaccesoire:

Rugzakje, met daarin iets om te eten en drinken en iets om me te beschermen tegen (teveel) zon of regen. En, in onbekend gebied, mijn GPS, waarmee ik altijd mijn vertrekpunt weet terug te vinden.

Leukste wandelherinnering?

Zoveel, zoals het genieten van een, rond een bloemetje, fladderende vlinder, van een prachtig vergezicht of van het slapen onder een heldere sterrenhemel na een vermoeiende wandeldag.

Mooiste wandelprovincie / regio?

In Nederland: Utrecht

Plaats je wandelverslagen of foto’s online?

Af en toe een verhaaltje op mijn eigen blog.

Jouw beste wandeltip voor nieuwsgierige wandelaars:

Er is zoveel moois te zien als je je ogen maar openhoudt (en vergeet niet te ruiken, voelen, luisteren, proeven enz.)

Favoriete wandelquote:

“Het is zo simpel, de ene voet voor de andere blijven zetten.”

Aan wie geef je het wandelstokje over?

Dave Bekkema

Schermafbeelding 2014-07-22 om 15.46.59

Tijdschrift voor wandelaars

Wandelmagazine is hét vertrekpunt voor iedere wandelaar. Ontvang Wandelmagazine 4 keer per jaar thuis voor € 17,95 (i.p.v. € 31,99)!

Ja, ik wil graag 4x per jaar wandelinspiratie

Nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Van onze uitgeverij