Hike & Fly: Wandelen en paragliden in één

Twee weken geleden vloog ik hoog in de lucht op de rand van de Dolomieten. Wat een avontuur! Ik vertel je in deze column iets meer over paragliden en mijn hike & fly droom. 

Tekst & beeld: Rick Mulder

Wandelen en paragliden

Anderhalf jaar geleden verloor ik mijn hart aan een nieuwe bergsport: paragliden. Mijn partner en ik reisden door India en na 3 maanden samen te hebben gereisd was het tijd voor Laura om een yoga opleiding te gaan doen en tijd vrij te maken voor haar eigen ontwikkelingen. Dit was voor mij het uitgelezen moment om hetzelfde te doen. En zo begon het vliegavontuur voor mij ergens aan de andere kant van de wereld, in India.

Leren vliegen was geweldig

Tijdens het reizen is het idee ontstaan om te gaan beginnen met vliegen. Zo stuitte ik op een school ergens in Centraal-India. Nadat Laura bij de ashram bleef, heb ik de trein gepakt richting deze vliegschool. Na twee dagen treinreizen en nog een stuk liften kwam ik aan bij een prachtig groot meer omringd door bergen. Mijn avonturen stonden op het punt van beginnen en ik mocht gelijk die ochtend nog van start gaan. We beten het spits af met het zogenaamde: groundhandeling. Hierbij zorg je ervoor dat je jouw scherm boven je krijgt en hem in de lucht kan houden, zonder er nog mee te vliegen. Vaak gaat dit gepaard met veel rennen.


Meer weten over Wandelmagazine? Klik hier!


De dagen hierna gingen we vliegen vanaf een kleine hoogte, zo’n 50 meter hoog. Daarnaast leerden we starten en landen. Toen was het tijd om van grote hoogte te gaan vliegen. Vanaf zo’n 250 meter startten we, en ineens zweef je dan door de lucht.  Dit was geweldig! In totaal zat ik er elf dagen en in die dagen heb ik zelfstandig leren vliegen.

Hike & Fly

Na een lange stilte weer vliegen

Na deze cursus duurde het echter lange tijd voor ik weer een kans kreeg om de lucht in te gaan. Pas zo’n anderhalf jaar mocht ik eindelijk weer vliegen. Samen met Laura ging ik in onze camper op pad richting Italië. We gingen namelijk paragliden in Bassano. Dit is bij uitstek de plek om in de nazomer nog te kunnen vliegen. Want hoewel ik al zelfstandig kan paragliden, mag ik nog niet onbegeleid vliegen. Hiervoor moet ik mijn brevetten halen. Deze brevetten krijg je wanneer een vliegschool je luchtwaardig acht. Hiervoor moet je bepaalde oefeningen hebben gedaan en een theorie-examen maken. Maar ik was al heel blij dat ik weer een hele week mocht vliegen.

Hike & fly droom, wandelen en vliegen in één

Het is mijn droom om zelf de berg op te wandelen en ervan af te vliegen. De term: hike & fly is hierdoor ontstaan. Zo kan je een prachtige wandeling combineren met een mooie vlucht van de berg af. Sommige mensen vinden afdalen immers  ook niet het prettigste om te doen. Op deze manier kan je dat gewoon overslaan.

Hiken & paragliden

Voordat ik deze droom in vervulling kan laten gaan, moet ik dus eerst mijn brevetten halen. Maar eigenlijk schrijf ik deze blog ook om je enthousiast te maken voor het paragliden. Wat ik je daarom vooral wil zeggen: Maak eens een keer een tandemvlucht! In veel berggebieden kan dit en je kan er zelfs voor kiezen om eerst zelf de berg op te hiken. Zo kan je hike & fly echt beleven, zonder eerst naar een vliegschool te hoeven gaan.

Rick zijn wandelcolumns via wandelmagazine

Sinds kort schrijf ik wandelcolums voor het wandelmagazine en dit doe ik met veel plezier. Ik schrijf onder andere over ons leven in een camper, over trainen voor een wandeltocht en soms probeer ik hedendaagse thema’s aan te snijden. Ik vind het heel leuk trouwens als je mij volgt via Instagram of Facebook.

Tijdschrift voor wandelaars

Wandelmagazine is hét vertrekpunt voor iedere wandelaar. Ontvang Wandelmagazine 4 keer per jaar thuis voor € 16,95 (i.p.v. €29,99)!

Ja, ik wil graag 4x per jaar wandelinspiratie

Nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Van onze uitgeverij